Навколо літер та їхньої символіки : абетковий вірш у сучасній українській поезії - Науменко, Наталія Валентинівна (My University, 2007)
У статті аналізується зародження та розвиток абеткової поезії в сучасній українській літературі. Стверджується, що абеткова поезія як вид візуального віршування має свої традиції в бароковій культурі, для якої було властиве створення нової картини світу та прагнення людини до самопізнання. Саме ці фактори зумовили не лише дидактичну, а й архетипічну сутність української абеткової поезії, що представлена ​​іменами Олександра Олеся, Богдана-Ігоря Антонича, Івана Малковича, Омеляна Лупула та інших.
Keywords: поезія; поезія українська; символіка; візуалістика; symbolics; vizualistyka; кафедра гуманітарних дисциплін