Спосіб отримання вовняного жиру з овечої вовни екстрагуванням гідрофільним розчинником (патент на винахід № 122289 C2) - Романовська, Тетяна Іванівна; Осейко, Микола Іванович; Романовська, Наталія Іванівна (My University, 2020)
Винахід належить до галузей харчової та легкої промисловості. Відповідно до способу отримання вовняного жиру з овечої вовни перед екстрагуванням проводять підготовку вовни до вилучення вовняного жиру тіпанням, замочуванням у воді за температури 1-15 °C за співвідношення вода:вовна 10-20:1 протягом 5-15 хв. у одну-чотири стадії, віджиманням і сушінням вовни до видалення вільної вологи. Екстрагування жиру здійснюють гідрофільним розчинником за температури 35-60 °C тривалістю 1-6 год. протитечійно до залишкового вмісту жиру на вовні 0,8-1,5 %, а з отриманої місцели видаляють розчинник дистиляцією під вакуумом. Одержують вовняний жир зі зменшеним вмістом пігментів, які дають забарвлення, і летких речовин, які дають запах продукту, а також чисту вовну зі зменшеним вмістом золи, що пришвидшує процес сушіння та зменшує енерговитрати на сушіння вовни. The invention relates to the food and light industry industries. According to the method of obtaining wool fat from sheep's wool, before extraction, wool is prepared for the extraction of wool fat by beating, soaking in water at a temperature of 1-15 °C with a water:wool ratio of 10-20:1 for 5-15 minutes. in one to four stages, by wringing and drying the wool until free moisture is removed. Fat extraction is carried out with a hydrophilic solvent at a temperature of 35-60 C for 1-6 hours contrary to the final content of fat on the wool of 0.8-1.5%, and the solvent is removed from the obtained area by distillation under vacuum. They get wool fat with a reduced content of pigments that give color and volatile substances that give the smell of the product, as well as clean wool with a reduced content of ash, which accelerates the drying process and reduces energy costs for drying wool.
Keywords: wool; вовна; wax; віск; місцела; missela; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів