Автоматизованi системи як об'єкт сертифiкацiї - Рюмшин, Микола Олександрович; Грудін, Михайло Генадійович; Хлобистова, Ольга Андріївна (My University, 1999)
Автоматизовані системи (АС), що входять до складу автоматизованих технологічних комплексів (АТК), повинні мати в своєму складі спеціальні функції захисту для запобігання виникненню аварійних ситуацій внаслідок відмов технологiчного обладнання, вiдмов та помилок у функцiонуваннi компонентiв АСК. а також дiї зовнiшнiх чинникiв, якi впливають на АТК. Тому кожна АСК обов'язково проходити сертифiкацiю щодо надiйностi та безпечностi для обслуговуючого персоналу, навколишнього середовища та населення. Це може бути забезпечено, на наш погляд, включенням АСК у перелiк продукцiї, яка пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї в Системi сертифікації УкрСЕПРО. Ключові слова: автоматизована система, автоматизований технологічний комплекс, запобігання аварійним ситуаціям, обов`язкова сертифікація. Automated systems (AS), which are part of the automated technological systems (ATC) must be composed of special protection functions, to prevent the occurrence of accidents due to technical failure of equipment failures and errors in the functioning of the CCA components, as well as the effect of external factors, impacting on ATK. Therefore, each ACS should necessarily be certified as to the reliability and safety for operating personnel, the environment and the population. This can be achieved, in our view, by including in the list of ACS products subject to compulsory certification in the system UkrSEPRO. Keywords: automated system, automated processing facility, the prevention of accidents, mandatory certification.
Keywords: запобігання аварійним ситуаціям; обов`язкова сертифікація; автоматизована система; автоматизований технологічний комплекс; prevention of accidents; mandatory certification; automated system; automated processing facility; кафедра інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки