Дослідження адсорбційного видалення барвних речовин під час карбонатизації - Наконечна (Мартинюк), Аліна Сергіївна; Логвін, Володимир Матвійович (My University, 2018)
В статті значну увагу приділено барвним речовинам, їх впливу на якість готової продукції. Представлено результати експериментальних досліджень на основі яких запропоновано способи підвищення ефективності видалення барвних речовин, з метою отримання цукру високої якості та запобіганню втрат сахарози в мелясі. Встановлено, що основна кількість барвних речовин знаходиться всередині кристалів карбонату кальцію, кількість видалених несахарозних речовин залежить від площі адсорбенту та їх часу взаємодії з СаСО3.

The article deals with coloring substances, their effect on the quality of finished products. The results of experimental studies are presented, on the basis of which methods for increasing the efficiency of removing colorants with the aim of obtaining high quality sugar and prevent loss of sucrose in molasses. It has been established that the main amount of coloring substances is inside the crystals of calcium carbonate, the amount of removed non-sucrose substances depends on the area of the adsorbent and their interaction time with CaCO3.
Keywords: площа адсорбції; меланоїдини; карбонатизація; адсорбент; adsorption area; melanoidins; carbonatization; adsorbent; кафедра технології цукру і підготовки води