Meat of turkeys, as an innovative product of the 21st century - Peshuk, Ludmila; Moskaluyk, Oksana; Klushko, Maryna (My University, 2013)
М'ясо індиків - унікальний дієтичний продукт, який поєднує в собі властивості курки, телятини і баранини. Частка м'язової тканини в тушках індиків І II категорії знаходиться в межах 44-47 %, а вміст шкіри з підшкірним жиром становить 13-22%. Масова частка білого м'яса без шкіри в індиків досягає 22,3%, червоного - 18,9%. На кафедрі технології м'яса і м'ясних продуктів було проведено дослідження охолодженого м'яса індиків різних виробників України. Отримані показники якості продукту - харчову і біологічну цінність, порівнювали з аналогічними характеристиками м'яса молочної телятини і молодої баранини, яку традиційно використовують, як дієтичне і екологічно безпечна сировина, при виробництві функціональних і дієтичних продуктів харчування. Вміст незамінних амінокислот в м'ясі індиків (від 7,23 до 7,831 г на 100 г м'яса) є найвищим, порівняно з білками м'яса інших видів птиці, поступається лише молочної телятини в 1,3 рази. За змістом амінокислот (аланіну, глютамінової кислоти, метіонін, треонін), м'ясо індиків перевищує молоду телятину і баранину у 6,072 проти 5,15 і 5,075 відповідно на 100 г м'яса.Meat of turkeys - a unique dietary product, which combines the properties of chicken, veal and lamb. The proportion of muscle tissue, the carcass turkeys And II category is within 44-47 %mass fraction of white meat without skin in turkeys reaches of 22.3%, red%to 18.9%.The Department of technology of meat and meat products of National University of food technologies, a study was conducted chilled meat of turkeys different manufacturers in Ukraine. The obtained indices of the quality of the product - the nutritional and biological value, compared with the similar characteristics of meat breast veal and lamb, which was traditionally used as a healthy and environmentally safe raw materials, in the production of functional and dietary food. The content of irreplaceable amino acids in meat turkeys (from 7.23 to 7,831 g per 100 g of meat) is the highest compared with the proteins of meat of other types of birds, second only to breast veal 1.3 times. Content амінокислот (alanine, glutaminova acid, methionine, threonine), the meat of turkeys exceeds veal and fresh lamb in 6,072 against 5,15 and 5,075 respectively per 100 g of meat.
Keywords: м'яса індиків; молочної телятини і баранини; харчова та біологічна цінність; білок; незамінні амінокислоти; хімічний склад; мясо индеек; молочной телятины и баранины; пищевая и биологическая ценность; белок; незаменимые аминокислоты; химический составе мяса; meat of turkeys; dairy; beef and mutton; food and biological value of protein; essential amino acids; chemical composition of meat; кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів