Синтез оптимального мінімаксного оцінювання та керування лінійними багатовимірними об’єктами за умови неточного і неповного їх вимірювання - Гончаренко, Борис Миколайович; Віхрова, Лариса Григорівна (My University, 2014)
Розглянута задача мінімаксного оцінювання та керування лінійними багатовимірними об’єктами за умови неповного і (або) неточного вимірювання деяких координат його стану. Сформульована задача синтезу оптимального мінімаксного оцінювання та керування відновленими значеннями у вказаних об’єктах. Сформульований критерій оптимальності спостереження та керування. Викладена послідовність математичних перетворень та замін, щоб шляхом розв’язання оптимізаційної задачі врешті отримати вирази оптимального оцінювання (спостерігача) та керувального діяння (регулятора) за умови неповного або неточного вимірювання координат стану об’єкта у вигляді матриці зворотного зв’язку і матриці коефіцієнтів моделі спостережень координат стану об’єкта. The problem of minimax estimation and control of linear multidimensional objects subject to incomplete and (or) some inaccurate measurement coordinate their condition. The problem of synthesis of optimal minimax estimation and control values recovered in these objects. The criterion of optimality of surveillance and control. Outlined a sequence of mathematical transformations and substitutions that by solving an optimization problem eventually get optimal expression evaluation (observer) and a control action (controller) provided incomplete or inaccurate measurement of coordinates of an object in a matrix of feedback and the coefficient matrix models observations coordinates of the object.
Keywords: оптимізаційна задача; лінійна динамічна система; мінімаксне керування (оцінювання); багатовимірний об’єкт керування; допустимі збурення; квадратичний критерій оптимальності; матричне диференціювання; optimization problems; linear dynamical system; minimax estimation; multidimensional object; quadratic optimality criterion; matrix differentiation; кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка