Перспективи використання радіаційно-конвективної сушильної установки як джерела збереження енергії - Бурлака, Тетяна Василівна; Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович (My University, 2015)
Сушіння є суміщеним тепловим і дифузійним процесом, за якого волога дифундує із середніх шарів матеріалу до його поверхні, переходить крізь пограничну плівку, а потім дифундує в середину газової фази, виносячи при цьому з матеріалу значну кількість теплової енергії. Підраховано, що в Україні приблизно 15% палива витрачається на сушіння, при цьому енергетичний ККД багатьох сушильних установок становить лише 30-50%. У зв'язку з високою вартістю енергоресурсів навіть 1% економії споживаної енергії приносить суттєві економічні результати. Тому підвищення технологічної та енергетичної ефективності процесів сушіння має важливе народногосподарське значення. Drying is a combined thermal and diffusion process, in which moisture diffuses from the middle layers of the material to its surface, passes through the boundary film, and then diffuses in the middle of the gas phase, thus drawing a significant amount of thermal energy from the material. It is estimated that in Ukraine about 15% of the fuel is spent on drying, with the energy efficiency of many drying plants is only 30-50%. Due to the high cost of energy resources, even 1% of energy consumption brings significant economic results. Therefore, increasing the technological and energy efficiency of drying processes has an important national economic significance.
Keywords: cушіння; радіаційно-конвективний метод; комбінований метод; інфрачервоні-випромінювачі; енергоефективність; drying; radiation-convective method; combined method; infra-red radiators; energy efficiency; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв