Спосіб очищення стічних вод від іонів міді та шестивалентного хрому за допомогою дріжджів (Патент України № 85485) - Горобець, Світлана Василівна; Гойко, Ірина Юріївна; Лізунов, В'ячеслав В'ячеславович; Дем'яненко, Інна Вікторівна (My University, 2009)
Винахід належить до способів очищення води від іонів міді та шестивалентного хрому за допомогою мікроорганізмів з подальшим вилученням їх магнітною сепарацією за рахунок приєднання до мікроорганізмів магнітитових наночасток та може бути використаний при водопідготовці на підприємствах харчової, мікробіологічної та ін. галузей промисловості. У способі очищення стічних вод від іонів важких металів за допомогою дріжджів та внесення в розчин металевої насадки в зовнішньому постійному магнітному полі передбачається для видалення дріжджів, які сорбували іони важких металів, використовувати частки наномагнетиту, оптимальна кількість яких знаходиться в межах співвідношення дріжджів та магнетиту від 5:1 до 30:1. The invention relates to the processes for water purification from cuprum ions and hexavalent chromium with the aid of microorganisms with their further extraction by magnetic separation by joining of magnetite nanoparticles to microorganisms and can be used in water conditioning on enterprises of food, microbiological and other branches of industry. In the process for wastewater purification from ions of heavy metals with the aid of yeasts and the adding to the solution of metal nozzle in the external constant magnet field made for removal of, yeast sorbing ions of heavy metals, using particles of nanomagnetite, the optimal quantity of which ranges within the ratio of yeast and magnetite from 5:1 to 30:1.
Keywords: магнітогідродинамічне перемішування; цементація; магнітне поле; magnetohydrodynamic stirring effect; cementation; magnetic fields; filtration; кафедра фінансів; кафедра технології оздоровчих продуктів