Фінансова безпека підприємства в цифровому середовищі - Наконечна, Олена Сергіївна; Михайлик, Ольга Михайлівна (My University, 2021)
У науковій роботі на основі теоретичних та методичних базисів фінансового менеджменту постало питання дослідження функціонування фінансової безпеки підприємства в цифровому середовищі. Окреслено основні наукові парадигми розвитку цифрової економіки України, деталізовані основні компоненти та представлено характеристику моделей структурування бізнес-елементів в контексті цифровізації економічного простору. Також описано потенційні можливості та виклики й загрози для підприємницьких структур від впровадження процесів цифровізації. Проведено детальний аналіз теоретичних аспектів фінансової безпеки підприємства, визначено складові її процесу організації. Враховуючи проблематику проведеного дослідження обґрунтовані базиси механізму забезпечення фінансової безпеки підприємства у цифровому полі. Вказано, що успішна реалізація механізму передбачає розроблення дієвих способів зниження можливих ризиків та напрямів їх нейтралізації; досягнення стратегічних параметрів діяльності підприємства, нейтралізація негативного впливу з боку кризових явищ економіки; впровадження ефективної системи управління грошовими потоками підприємства та їх контроль; оптимізація структури капіталу підприємства, моніторинг рівня допустимого рівня боргового навантаження; запобігання халатності, шахрайства, а також навмисним діям персоналу та іншим фінансовим порушенням; запровадження системи постійного моніторингу фінансового стану підприємства з метою раннього діагностування кризових явищ і ознак банкрутства. Доведено, що запровадження вказаних напрямів надає можливість підприємству бути фінансово стійким та незалежним, мати відповідний запас фінансової міцності задля усунення загроз та ризиків, які виникають в процесі впровадження цифрової економіки.
Keywords: цифрова економіка; digital economy; цифрова трансформація бізнесу; digital transformation of business; діджиталізація бізнес-процесів; digitization of business processes; фінансова безпека підприємства; financial security of the enterprise; механізм забезпечення фінансової безпеки підприємства; mechanism for ensuring the financial security of the enterprise; концепція забезпечення фінансової безпеки підприємства; concept of ensuring the financial security of the enterprise; кафедра економіки і права