Використання ферментних препаратів за для оптимізації процесу приготування пива - Георгієнко, Олена Олександрівна; Мукоїд, Роман Миколайович (My University, 2025)
У роботі розглянуто перспективи використання ферментних препаратів у пивоварінні з метою підвищення ефективності виробництва, поліпшення якості продукції та скорочення технологічного циклу. Проведено аналіз впливу амілолітичних ферментів (Laminex® МАХ Flow 4G, Amylex 5T, Beerzym® AMYL HT, Beerzym® BG, EnerZyme® P7) на процес оцукрювання сусла, фільтрацію та бродіння. Дослідження показали, що застосування ферментів сприяє зниженню в'язкості сусла, скороченню часу фільтрації та підвищенню виходу екстракту. Також відзначено збільшення ступеня зброджування та вмісту алкоголю у пиві без погіршення органолептичних властивостей. Отримані результати підтверджують доцільність використання ферментних препаратів для оптимізації технології пивоваріння.
Keywords: кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; ферменти пива; крохмаль; beer enzymes; starch; and malting; оцукрювання