Polumbryk, MaksimKravchenko, VictorKirkov, Marina2014-04-152014-04-152012Polumbryk, M. O. Efficiency and safety of fortification of food products with zinc required to control zinc deficiency disorders / M. O. Polumbryk, V. I. Kravchenko, M. S. Kirkova // Міжнародна і національна безпека : матеріали наук.-практ. конф., 2012 р., Словакія / Словакія : Академія збройних сил ім. М. Р. Стефаника, Ліптовський Мікулас, 2012. – С. 392–397.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/13969The authors of review present data on the physiological role, metabolism and biological availability of zinc in human body. Zinc is essential in pubertal development. It also has an antioxidant, anti-inflammatory, anticancer and possibly antidiabetic activity. A detailed analysis of zinc deficiency expansion in Ukraine and the World and main ways of its eliminating has been described. The most attention given of foods fortified with zinc.otherдефіцит цинкустатеве дозріванняпорушення обміну речовинантиоксидантна активністьфортифікації продуктів харчуваннядефицит цинкаполовое созреваниенарушения обмена веществантиоксидантная активностьфортификации продуктов питанияzinc deficiencypubescencemetabolic disordersantioxidant activityfood fortificationкафедра екологічної безпеки та охорони працікафедра харчової хіміїEfficiency and safety of fortification of food products with zinc required to control zinc deficiency disordersOther