Визначення динамічних характеристик об’єкта за його реакцією на вхідний сигнал довільної форми - Кубрак, Анатолій Іванович; Голінко, Ігор Михайлович; Трегуб, Віктор Григорович (My University, 2011)
Розглядається метод розрахунку динамічних характеристик об'єкта у системі автоматичного керування. Метод дозволяє розраховувати імпульсну та перехідну характеристики об ’єкта керування за його реакцією на вхідний сигнал довільної форми із контролем вихідного сигналу. Запропонований метод розв’язку поставленої задачі чисельно реалізується із використанням інтегралу Дюамеля. Розглянуто приклад програмної реалізації запропонованого алгоритму при моделюванні перехідних процесів у системі керування. Метод може використовуватися розробниками систем автоматичного керування для ідентифікації об’єкта та адаптивної настройки системи керування. The method of calculation of dynamic characteristics of an object in the automatic control system is considered. The method allows to calculate the impulse and transient characteristics of a control object by its response to an arbitrary input signal with output control. The proposed method of solving this problem is numerically implemented using the Duhamel integral. An example of software implementation of the proposed algorithm for modeling transients in the control system is considered. The method can be used by developers of automatic controls to identify the object and adaptively adjust the control system.
Keywords: ідентифікація; управління; identification; management; кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка