Комбіновані м’ясорибні напівфабрикати з використанням прісноводної риби - Пасічний, Василь Миколайович; Хорунжа, Тетяна Олегівна; Рамік, Оксана Сергіївна; Тищенко, Василь Іванович; Горбач, Віра Леонідівна; Суховій, О. П. (My University, 2016)
Харчова цінність м'яса характеризується кількістю і співвідношенням білків, жирів, вітамінів, мінеральних речовин і ступенем засвоєння цих з'єднань організмом людини. Для розширення асортименту якісної продукції широке застосування набуває нетрадиційна сировина. Яскравим прикладом є додавання риби до м’ясної сировини. Рибна сировина багата на білки, вітаміни А, Е, С, РР и групи В, а також макро- та мікроелементи, як фосфор, магній, кальцій, натрій, залізо, цинк та інші, які мають високий рівень засвоєння. Ці корисні елементи регулюють обмін речовин та цукру в крові, допомагають виводити з організму токсини, а також запобігають виникненню ракових захорювань і поєднання таких продуктів з сировиною теплокровних тварин є доцільним, бо при правильному комбінуванні їх можливо створити повноцінні продукти з новими функціонально-технологічними показниками. В якості сировини для м’ясо-рибних напівфабрикатів можна застосовувати куряче м’ясо чи м’ясо індички, промислове виробництво якої в нашій країнізаймає вагому сировинну нішу. Дана сировина є біологічно повноцінною, легко засвоюється, багатий білками, ПНЖК, вітамінами А, В1, В2 та мікроелементами.У якості рибної сировини доцільно було б використовувати рибні ресурсипромислового рівня, до яких може бути віднесений короп, білий амур, товстолобик, інші види прісноводної риби, що утримують у вітчизняних аквакультурах.
Keywords: напівфабрикат; короп; риба; semi-finishedproduct; carp; fish; кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів