Thermal compensation of wire sag for power lines up to 110 kV - Romaniuk, Volodymyr; Shesterenko, Volodymyr (My University, 2019)
В роботі описується принцип виконання компенсації температурного видовження проводів повітряних ліній електропередавання до 110 кВ. Для цього пропонується використовувати термокомпенсатор на основі сплаву з ефектом пам'яті форми.

This work describes a principle of thermal compensation of power line (up to 110 kV) wires' sag. For this application it is proposed to use a thermal compensator based on shape memory alloy.
Keywords: термокомпенсатор; повітряна лінія електропередавання; ефект пам'яті форми; thermal compensator; overhead power line; shape memory effect; кафедра електропостачання і енергоменеджменту