Структурно-семантичні параметри вторинної номінації в сучасній українській прозі - Приблуда, Людмила Михайлівна (My University, 2017)
Стаття присвячена дослідженню структури вторинних найменувань в сучасній українській прозі. Розглянуто й проаналізовано структурні типи метафори, метонімії та перифрази. Встановлено, що мовотворчість сучасних авторів репрезентує використання різних структурних типів вторинних найменувань. Встановлено, що для мовосвіту письменників-постмодерністів характерне використання іменникової, прикметникової та дієслівної метафори, метонімії й перифрази. Іменникова метафора здебільшого виконує функцію номінації. Прикметникова метафора – метафора-характеристика. Вона характеризуються різноплановим змістовим наповненням, надає додаткову інформацію, конкретизують зображувані явища. Дієслівна метафора у творчості письменників-постмодерністів передає інформацію про динаміку розвитку явища, його процесуальність. The article is devoted to the study of the structure of secondary names in contemporary Ukrainian prose. Structural types of metaphor, metonymy and periphrasis are considered and analyzed. Found that the creation of modern authors represents the use of different structural types of secondary names. It has been established that the use of the noun, adjective and verb metaphor, metonymy and periphrasis is typical of the postmodernist writers. The nominal metaphor performs nominally for the most part. The adjective metaphor is a metaphor-characteristic. It is characterized by diverse content content, provides additional information, specifies the depicted phenomena. The verbal metaphor in the works of postmodernist writers conveys information on the dynamics of the development of the phenomenon, its procedural nature.
Keywords: сучасна українська проза; вторинна намінація; метафора; метонімія; перифраза; структура вторинних найменувань; кафедра гуманітарних дисциплін; modern Ukrainian prose; secondary nomination; metaphor; metonymy; periphrasis; structure of secondary names