Наноматеріали, їх класифікація та використання в харчовій промисловості - Гарницька, Злата Олександрівна; Іщенко, Віра Миколаївна (My University, 2024)
Наноматеріали класифікують на різні групи за різними критеріями. Як правило, їх класифікують відповідно до розмірів, морфології, стану та хімічного складу наночастинок. За геометричними розмірностями нанооб’єкти класифікують на: нульвимірні (0D) – сюди відносяться кластери, наночастинки, колоїди і квантові точки; одновимірні НМ (1D) – нанотрубки, волокна; двовимірні (2D) – тонкі плівки, слої; тривимірні (3D) – полікристали. На основі хімічного складу наноматеріали класифікують як односкладові наноматеріали і нанокомпозити. Наводяться приклади наноматріалів різних груп. У харчовій промисловості наноматеріали використовують при переробці та зберіганні продуктів харчування, для підвищення розчинності харчових продуктів та засвоєнню біоактивних хімічних речовин. Нині відомі властивості наночастинок, що поліпшують засвоєння і біодоступність мікроелементів, вітамінів і деяких інших харчових речовин.

Nanomaterials are classified into different groups according to different criteria. As a rule, they are classified according to the size, morphology, state and chemical composition of nanoparticles. According to their geometric dimensions, nano-objects are classified into: zero-dimensional (0D) - this includes clusters, nanoparticles, colloids and quantum dots; one-dimensional NM (1D) – nanotubes, fibers; two-dimensional (2D) - thin films, layers; three-dimensional (3D) - polycrystals. Based on the chemical composition, nanomaterials are classified as single-component nanomaterials and nanocomposites. Examples of nanomaterials of different groups are given. In the food industry, nanomaterials are used in the processing and storage of food products, to increase the solubility of food products and assimilation of bioactive chemicals. The properties of nanoparticles that improve the assimilation and bioavailability of trace elements, vitamins and some other food substances are now known.
Keywords: кафедра харчової хімії; наноматеріали; класифікація; харчова промисловість; nanomaterials; classification; food industry