Марценюк, Олександр СтепановичМалежик, Іван ФедоровичЗоткіна, Лариса Василівна2019-11-252019-11-252019Марценюк, О. С. Тарілчасті апарати та їх удосконалення / О. С. Марценюк, І. Ф. Малежик, Л. В. Зоткіна // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2019. – Т. 25, № 2. – С. 121-133.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/30348Розглянуті приклади будови протитечійних тарілчастих апаратів, які працюють в умовах контактування фаз у найбільш інтенсивному пінному режимі. Показані можливі варіанти удосконалення тарілчастих апаратів за допомогою збільшення шару піни на тарілках, використання баластних і нахилених клапанів з різною висотою утримувальних ніжок, підтримання гарантованого шару рідини на тарілках, застосування додаткових зон контакту фаз, використання перехресно-струминного руху на тарілках з лускою, просічками та нахиленими пластинами, зміни напрямку руху фаз, підгальмовування або початкового розгону швидкості течії рідини на тарілках, використання псевдозрідженого шару насадки, віброперемішування та спеціально розроблених контактних пристроїв для реалізації циклічного руху фаз.uk-UKконтактування фазмасообмінпінний режимтарілчасті апаратиудосконаленняcontact of phasesmass transferfoamy regimeplate-type apparatusesimprovementкафедра процесів і апаратів харчових виробництвТарілчасті апарати та їх удосконаленняArticle