Методологія економічних наукових досліджень суб’єктів господарювання: теоретичний і прикладний аспект - Труш, Юлія Леонідівна; Левченко, Юлія Григорівна (My University, 2021)
В статті досліджено прикладний та теоретичний аспект методології економічних наукових досліджень суб’єктів господарювання в умовах сучасного конкурентного ринку. Встановлено поняття предмету та об’єкту наукового дослідження і зазначено чотири особливості об’єктів дослідження. Встановлено, що метод - це спосіб дослідження явищ, що визначає планомірний підхід до вивчення їх наукового пізнання і встановлення істини. Досліджено в чому полягає сутність специфіки економічної методології та розглянуто основні методи економічного наукового дослідження за допомогою загальнонаукових методів в економіці, серед яких: метод гіпотези та прогнозування, метод аналогії і порівнянь, методи індукції і дедукції, статичний та динамічний, статистико-математичні методи, метод комп’ютерної обробки, кумулятивний метод нагромадження та застосування. Досліджено поділ економічного дослідження на мікро- та макрорівні, це: політекономія, макроекономіка, мікроекономіка, метод аналізу і синтезу, методи абстрагування і конкретизації. Досліджено конкретно-наукові (емпіричні) методи наукового пізнання, це: теоретичні прийоми, формалізація, аксіоматизація, гіпотетичний метод, створення теорії.
Keywords: модель; методологія; економіка; дослідження; суб’єкт господарювання; entity; model; methodology; economics; research; кафедра економіки і права