Фактори, що впливають на уреазну активність сої - Ковшар, Ірина Дмитрівна; Стабніков, Віктор Петрович (My University, 2025)
Виробництво цементу є одним з найбільших джерел викидів діоксиду вуглецю, CO2, в атмосферу. Біоцементація є альтернативою застосуванню традиційного цементу в геотехніці, але передбачає внесення значної кількості живих клітин уреаза-продукуючих бактерій у довкілля. Саме тому, все більше досліджень спрямовані на пошуки біобезпечних джерел уреази, з яких соя демонструє стабільно високу ферментативну активність. Cement production is one of the largest sources of carbon dioxide, CO2, emissions into the atmosphere. Biocementation is an alternative to the use of traditional cement in geotechnical engineering, but involves the introduction of a significant number of living cells of urease-producing bacteria into the environment. That is why more and more research is aimed at finding biosafe sources of urease, of which soybeans demonstrate consistently high enzymatic activity.
Keywords: уреаза; рослини; соя; нікель; кафедра біотехнології і мікробіології; urease; plants; soybean; nickel