Фітосанітарний стан та екологічна оцінка технологій вирощування пшениці озимої в умовах Північного Лісостепу України - Бакай, Ілларіса Дмитрівна; Іваненко, Олексій Вікторович; Тогачинська, Ольга Василівна (My University, 2014)
Наведено дані про фітосанітарний стан посівів пшениці озимої сорту Лада Одеська, комплексного внесення мінеральних добрив та інтенсивної системи захисту посівів від хвороб, шкідників та бур’янів на урожай пшениці озимої. Визначено розрахункові втрати врожаю від фузаріозної кореневої гнилі — 0,44%. Проведено комплексне екологічне оцінювання технологій вирощування пшениці озимої. Визначено вміст білка 13—14% та клейковини 28—30%. Показано, що альтернативні технології, які передбачають внесення побічної продукції, не забезпечують одержання високоякісного зерна пшениці і потребують вдосконалення.
Keywords: пшениця озима; сільськогосподарські угіддя; добриво; хімічний захист рослин; хвороби; шкідники; бур’яни; розрахункові втрати; фузаріозна коренева гниль; екологічне оцінювання; білок; клейковина; winter wheat; predecessor; farmland; fertilizer; chemical plant protection; disease; pests; weeds; crop; estimated losses; Fusarium root rot; environmental assessment; protein; gluten; кафедра екології та екоменеджменту