Синтез ненасичених карбонових кислот з використанням діалкілфосфонатів - Ковальова, Світлана Олександрівна; Бойчук, Тетяна Михайлівна (My University, 2019)
Реакція Хорнера-Вдсворта-Еммонса з мультиалкілфосфоноацетатами є перспективним методом синтезу етерів 2,3-ненасичених карбонових кислот, який може бути включений у студентський практикум з поглибленого курсу хімії. Цей метод дозволяє варіювати вихідні компоненти реакції, розчинники в залежності від температури процесу, а також використовувати фізико-хімічні методи аналізу для вивчення хімічної кінетики та ідентифікації продуктів. Реакція Хорнера-Водсворта-Еммонса з мультиалкілфосфоноацетатами застосовується для отримання багатофункціональних органічних сполук, які можна використовувати в якості вихідних матеріалів у складному органічному синтезі. Використання цієї реакції в студентському практикумі сприяє формуванню в учнів творчого підходу до виконання роботи і самостійного мислення, розвиває здатність до самоосвіти та самовдосконалення. Студенти можуть ознайомитися з конкретними методами роботи в лабораторії органічної хімії і навчитися застосовувати теоретичні знання на практиці, у тому числі вивчати хімічну кінетику і аналізувати органічні сполуки фізико-хімічними методами.
Keywords: фосфонати; студентський практикум; ненасичені карбонові кислоти; органічний синтез; ЯМР спектроскопія; phosphonates; unsaturated carboxylic acids; student workshop; organic synthesis; NMR spectroscopy; кафедра харчової хімії; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів