Шокові збурення соціально-економічних систем - Бурлуцька, Світлана Владиславівна (My University, 2016)
Метою статті є формування теоретико-методологічного підґрунтя дослідження шокових збурень соціально-економічних системи та конструювання відповідної дефініції. В роботі доведено, що базисом теоретичної конструкції дефініції «шоку» є реалізація безпосереднього впливу екзогенного або ендогенного чинника «Ч» на структурні зв'язки «З» соціально-економічних цілісних утворень. В цьому сенсі шоки виступають посередником (взаємозв'язком) між причинами змін в соціальноекономічних системах і самими змінами, під діями яких вони виникли. Шок в повному обсязі проявляє себе при наявності необхідних умов для своєї реалізації та при достатньому рівні глибини та масштабу імпульсів, що істотно впливають на структурні зв'язки системи. В результаті проведення дослідження сформовано та доведено справедливість гіпотези: механізм зміни соціально-економічних систем криється в діалектиці їх внутрішніх і зовнішніх зв'язків. На методологічному рівні такий висновок підтверджується онтологією моделі існування (розвитку) національної соціально-економічної системи. The aim of the article is formation of theoretical and methodological foundations for the study of shock disturbance of socio-economic system and construction of the definition. It is proved that the theoretical construct basis of the definition "shock" is the implementation of the direct impact of exogenous or endogenous factor "F" structural connections "C" the socioeconomic holistic entities. In this sense, the shocks act as the mediator (relationship) between the changes causes in socio-economic systems and the changes by means they appear. Shock fully manifests itself in the presence of the necessary conditions for its implementation and with sufficient level of depth and scale pulses, which significantly affect the system structural connections. As a result of the research the cogent hypothesis are formulated and proved: the mechanism of changes in socio-economic systems lies in the dialectics of their internal and external communications. On a methodological level, this conclusion is confirmed by the ontology model of the national socio-economic system existence (development).
Keywords: шок; збурення; соціально-економічна система; структура; shock; disturbance; socio-economic system; pattern; кафедра економіки праці та менеджменту