Вплив молярного співвідношення концентрацій моносубстратів у суміші на синтез поверхнево-активних речовин Acinetobacter calcoaceticus К-4 - Білець, І. В.; Конон, Анастасія Дмитрівна; Пирог, Тетяна Павлівна (My University, 2013)
Встановлено залежність синтезу поверхнево-активних речовин (ПАР) Acinetobacter calcoaceticus К-4 на cyміші енергетично надлишкового (гексадекан) i енергетично дефіцитних (гліцерин, глюкоза, етанол) субстратів від молярного співвідношення їх концентрацій у суміші. Показники синтезу ПАР на суміші гексадекану й етанолу, гексадекану i глюкози, гексадекану i гліцерину у молярному співвідношенні 1:1, 1:1, 1:6 відповідно були в 1,3 — 4,8 разів вищими порівняно з культивуванням бактерій на відповідних енергетично дефіцитних моносубстратах. It was established that synthesis of surface-active substances depends on the molar ratio of monosubstrates under Acinetobacter calcoaceticus K-4 cultivation on mixture of energy excess (hexadecane) and energy deficient (glycerol, glucose, ethanol) substrates. Indexes of the production of the surface-active substances on mixture of hexadecane and ethanol, hexadecane and glucose, hexadecane and glycerol with molar ratio 1:1, 1:1, 1: 6 respectively increased by 1,3 - 4,8 times compared with bacteria’s growth on energy deficient monosubstrates.
Keywords: поверхнево-активні речовини; Acinetobacter calcoaceticus K-4; інтенсифікація біосинтезу; енергетично нерівноцінні ростові субстрати; молярне співвідношення; surface active substances; intensification of biosynthesis; energy nonequivalent growth substrates; molar ratio; кафедра біотехнології і мікробіології