Статистичний аналіз інвестицій в харчову промисловість України та механізми їх стимулювання за умов сучасної продовольчої кризи - Кравченко, Ірина Йосипівна (My University, 2022)
Автором проведено статистично-ретроспективний аналіз динаміки залучення ПІІ в Україну у період з 1995 по 2021 рр. Аналізовано, що найбільше їх надійшло з 2000-х по 2013 рр., суттєвий негативний вплив на обсяги ПІІ мали політична нестабільність внаслідок Революції 2013—2014 рр. та війна на Сході України. Після 2014 р. відбулось значне зростання інвестиційної активності безпосередньо країн-членів ЄС. Автором проведено суб'єктно-об'єктну характеристику надходжень ПІІ з країн Євросоюзу, серед найбільш зацікавлених країн виявились Нідерланди, Кіпр, Велика Британія, Люксембург, Швейцарія, Польща, Німеччина та Франція, зі спільним відсотком у 76% від загального обсягу інвестицій в сектор виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів. Досліджено тенденцію зростання продовольчої кризи у світі з причин воєнних дій Росії на території України. Аналізовано виявлені Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (FAO) продовольчі загрози, що стимулюють підвищення світових цін на харчові продукти загального вживання. За даними FAO прогнозовано дефіцит продовольства в Україні на кінець 2022 р. Виявлено, що найбільше за інших постраждали сфери виробництва та обробки зернових культур і соняшника, яєць, птиці, свиней та м'яса загалом. Проведено регіональний аналіз постраждалих областей України від воєнних дій, де повністю чи частково паралізовано харчове виробництво та відмінено посівний сезон з безпекових та інфраструктурних причин. Проаналізовано регуляторну політику залученості та захисту іноземних інвесторів в Україні. Автором визначено необхідність створення регіональних інвестиційних проектів на Заході України по відновленню харчових промисловостей на території західних областей. Запропоновано механізми стимулювання іноземних інвестицій для стабілізації національного харчового виробництва у воєнний та післявоєнний періоди. The author conducted a statistical and retrospective analysis of the dynamics of FDI attraction in Ukraine in the period from 1995 to 2021. Analyzed that most of them came from 2000 to 2013, significant negative impact on FDI was political instability due to the Revolution of 2013—2014 and the war in eastern Ukraine. After 2014 there was a significant increase in investment activity directly in EU member states. The author described the subject-object characteristics of FDI inflows from the European Union, among the most interested countries were the Netherlands, Cyprus, Great Britain, Luxembourg, Switzerland, Poland, Germany and France, with a total percentage of 76% of total investment in the sector production of food, beverages and tobacco products. The growing trend of the food crisis in the world due to Russia's military actions on the territory of Ukraine in 2022 has been studied. The food threats identified by the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) that stimulate the rise in world prices for consumer food products have been analyzed. According to the FAO, the food shortage in Ukraine is projected at the end of 2022. The production and processing of cereals and sunflower, eggs, poultry, pigs and meat in general were the most affected. A regional analysis of the war-affected regions of Ukraine was conducted, where food production was completely or partially paralyzed and the sowing season was canceled due to security and infrastructural distroit reasons. The regulatory policy of attraction and protection of foreign investors in Ukraine is analyzed. The author identifies the need to create regional investment projects in Western Ukraine to restore the food industry in the western regions. Mechanisms for stimulating foreign investment to stabilize national food production in the war and postwar periods are proposed.
Keywords: харчова промисловість; продовольча криза; прямі іноземні інвестиції; експорт; food industry; food crisis; foreign direct investments; export; кафедра обліку і аудиту