Підвищення харчової цінності сухого бурякового жому механоактивуванням - Сімахіна, Галина Олександрівна (My University, 2013)
Теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено ряд позитивних хімічних змін, які відбуваються з біокомпонентами сухого жому цукрового буряку при його диспергуванні у дезінтеграторах. Використання методів механохімії та механоактивування викликає часткову деградацію високополімерів харчової клітковини жому, підвищуючи харчову цінність її біокомпонентів та ступінь засвоєння живим організмом. The sequence of positive chemical changes in dry beet oilcakes during their dispersion in disintegrators has been theoretically proved and experimentally confirmed in this article. The author showed that the usage of mechanochemical and mechanoactivation methods in disintegration leads to partial degradation of food cellulose high-polymers in oilcakes, which would raise the nutritional value of its components and therefore increase the grade of its absorption by live organism.
Keywords: сухий буряковий жом; харчова клітковина; диспергування; механохімія; високополімери; дезінтегратор; моносахариди; dry beet oilcakes food cellulose; dispersion; mechanical chemistry; high-polymers; disintegrators; monosaccharide; кафедра технології оздоровчих продуктів