Вплив корпоративного сектору на характер державного управління в трансформаційній економіці - Березянко, Тамара Володимирівна (My University, 2009)
Сучасна модель державної економічної політики в умовах кризи загальносвітових підходів до державного втручання та критичного перегляду теоретичних рекомендацій, засновується на теоріях монетаризму та економіки пропозиції. Саморозвиток та конкуренція, спонукали до гіпертрофії у консолідації та укрупненні, що завершилось формуванням групи транснаціональних-корпорацій (ТНК), які почали концентрувати у собі функції держави у державах. Практична реалізація концепції соціально відповідальної держави зв'язана з необхідністю принципові зміни самої держави, яка знаходиться у форматі приватної власності. Процес урегулювання конфлікту інтересів між потребами розвитку корпорації та суспільства є об'єктом прискіпливої уваги світової спільноти з початку поточного століття. Це означає придання юридично визначеному праву власності, що уособлює права розпорядження, володіння, користування – статусу соціальної відповідальності. The modern model of the state economic policy is based on the monetarism and supply-side economics theories in view of interference model and the critical review of the theoretical recommendations. The self-development and the competition led to the hypertrophy of the consolidation and the agglomeration that resulted in the formation of the Trans-National Corporation groups (TNC), which started to accumulate the state functions in the states. The implementation of the socially responsible state concept is connected with the necessity to radically change the state itself. From the beginning of the XXI century the world community pays particular attention to the solution of the conflict of interests between the need to develop either the corporation or the society. Thus the legally defined proprietary right that includes the rights to dispose, possess and occupy should be embodied in the status of the social responsibility.
Keywords: модель державного управління; модель государственного управления; public administration model; конфлікт інтересів; conflict of interests; соціальна відповідальність; social responsibility; кафедра економіки праці та менеджменту