Модулятори трансмембранного кальцієвого обміну в мітохондріях міометрія змінюють їхній гідродинамічний діаметр - Кандаурова, Наталія Вадимівна; Чуніхін, О. Ю.; Бабіч, Лідія Григорівна; Шликов, С. Г.; Костерін, Сергій Олексійович (My University, 2010)
Досліджено вплив модуляторів обміну іонів Са в мітохондріях – олігоміцину, Mg2+ та рутенієвого червоного (RuR) – на розмір та гранулярність цих субклітинних структур, одержаних із гладенького м’яза матки. Методом фотонної кореляційної спектроскопії показано, що середній гідродинамічний діаметр ізольованих мітохондрій становить 655 ± 14 нм (n = 5; контроль). Внесення олігоміцину (1 мкг/мл) – інгібітора F0-компонента АТР -синтази, вірогідно індукує збільшення середнього гідродинамічного діаметра мітохондрій до 913 ± 75 нм (n = 5), що на 39% більше від контролю. У присутності в середовищі інкубації як RuR (10 мкМ), який є блокатором Са2+-уніпортеру, так і іонів Mg (7 мМ), середній гідродинамічний діаметр мітохондрій вірогідно збільшується відносно контролю до 788 ± 28 (n = 5) та 788 ± 38 (n = 5) нм відповідно, що на 17% більше від контрольного значення. Методом проточної цитометрії встановлено, що олігоміцин (1 мг/мл) спричинює збільшення бокового світлорозсіювання у суспензії ізольованих мітохондрій. Додавання RuR (10 мкМ) та Mg2+ (7 мМ) практично не призводить до суттєвих змін параметра бокового світлорозсіювання. Отже, гранулярність мітохондрій суттєво збільшується під впливом олігоміцину, але залишається майже незмінною за дії Mg2+ та RuR.
Keywords: міометрій; myometrium; ізольовані мітохондрії; фотонна кореляційна спектроскопія; проточна цитометрія; isolated mitochondria; photon correlation spectroscopy; flow cytometry