Використання відходів виробництва біодизелю для синтезу поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii K-8 та дослідження їх впливу на біодеструкцію нафти - Хом'як, Д. І.; Боровик, О. О.; Гриценко (Манжула), Наталія Анатоліївна; Конон, Анастасія Дмитрівна; Пирог, Тетяна Павлівна (My University, 2011)
У зв'язку з накопиченням великих кількостей гліцерину при виробництві біодизелю виникає проблема його утилізації. Одним з варіантів є використання гліцерину як субстрату для мікробного синтезу практично важливих метаболітів, зокрема поверхнево-активних речовин (ПАР). Селекціоновано штам Nocardia vaccinii K-8 - продуцент ПАР на гліцерині. За хімічним складом отримані ПАР є комплексом нейтральних, аміно-і гліколіпідів. Додаванням попередників біосинтезу (цитрату та фумарату натрію) вдалося підвищити кількість синтезованих ПАР на 35%. Показано можливість використання препаратів ПАР для очищення води від нафтових забруднень. Ступінь деструкції нафти у воді (2,6 г/л) склав 98% при обробці суспензією клітин N. vaccinii K-8 і 67% - у присутності препаратів ПАР у вигляді супернатанту культуральної рідини. Due to the accumulation of large quantities of glycerol during the production of biodiesel raises problems of its utilization. One option is to use glycerol as a substrate for biosynthesis practically important compounds, such as biosurfactants. Nocardia vaccinii K-8 strain with the ability to product biosurfactants from glycerol was selected. By chemical composition derived surfactant present a complex of neutral, amino- and glycolipids. Adding predecessors of biosurfactants synthesis (sodium citrate and fumarate) managed to increase the number of synthesized surfactant by 35%. The ability of using biosurfactants to recuperate oil-pollurted water was shown. The efficiency of water recuperation from oil (2,6 g/l) was 98% after the treatment with suspended cells and 67% after the treatment with biosurfactants preparation supernatant of cultural broth.
Keywords: поверхнево-активні речовини; гліцерин; очищення від нафти; biosurfactants; glycerol; purification from oil; кафедра біотехнології і мікробіології