Свідло, Карина ВолодимирівнаШаніна, Ольга МиколаївнаМамченко, Людмила ЄвгенівнаПіддубна, Лідія Валеріївна2024-11-222023Продукція спеціального призначення для військовослужбовців з використанням вторинних білкових ресурсів і природних комплексів / К. В. Свідло, О. М. Шаніна, Л. Є. Мамченко, Л. В. Піддубна // Грааль науки. – 2023. – № 24. – С. 260–266.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/45905Сучасні дослідження функціональних можливостей організму військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формуваньУкраїнив зоні бойових дій, а також лікування та реабілітації пораненихпідтверджують необхідність удосконалення раціонального харчування. Найбільш ефективним лікувально-профілактичним засобом є харчові продукти, біокомпоненти яких здатні мобілізувати природні захисні сили організму і захистити організм військового, оптимізуючи його функціональний стан. Прикладом такої продукції є розроблений авторами новий вид молочних напоїв на основі концентрату сироваткового білку, отриманий шляхом ультрафільтрації (КСБ-УФ) і природних сировинних комплексів.Modern studies of the functional capabilities of the body of servicemen of the Armed Forces and other military formations of Ukraine in the combat zone, as well as the treatment and rehabilitation of the wounded confirm the need to improve rational nutrition. The most effective therapeutic and preventive means are food products, the biocomponents of which are able to mobilize the body's natural defense forces and protect the soldier's body, optimizing its functional state. An example of such products is a new type of milk drinks developed by the authors based on whey protein concentrate, obtained by ultrafiltration (KSB-UV) and natural raw material complexes.ukадекватне харчуваннявійськовослужбовцівторинна молочна сировинаприродні сировинні комплексиadequate nutritionmilitary personnelsecondary dairy raw materialsnatural raw material complexesкафедра технології ресторанної і аюрведичної продукціїПродукція спеціального призначення для військовослужбовців з використанням вторинних білкових ресурсів і природних комплексівArticlehttps://orcid.org/0000-0002-0175-7756https://orcid.org/0000-0003-2465-1257https://orcid.org/0000-0003-2519-043Xhttps://orcid.org/0000-0002-4225-1612