Фізична культура в загальнокультурній та професійній підготовці студентів - Данилюк, Валерій Михайлович (My University, 2021)
Сучасна людина, часто перебуваючи в складних і динамічних соціальних умовах, втратила природний спосіб життя. Однак, умови праці та життя пред'являють підвищені вимоги до випускників ВНЗ, чий високий професіоналізм і творче довголіття можливі тільки при доброму здоров'ї. Зміщення акцентів з рухової сфери на розумову, психоемоційну призводить до зниження природної рухової активності, що актуалізує розвиток функціональних і адаптаційних можливостей організму засобами рухової діяльності. Навчання у ВНЗ вимагає від студентів значних інтелектуальних і нервово-психічного напруження, що доходять в період екзаменаційних сесій до максимальних. Крім того, ці напруги, накладаючись на соціальні, побутові, екологічні та інші навантажувальні фактори, можуть призводити до різних функціональних і психічних зривів.Modern man, often being in difficult and dynamic social conditions, has lost his natural way of life. However, working and living conditions present increased requirements for university graduates, whose high professionalism and creative longevity are possible only in good health. The shift of emphasis from the motor sphere to the mental, psycho-emotional leads to a decrease in natural motor activity, which actualizes the development of functional and adaptive capabilities of the body by means of motor activity. Studying at universities requires students to have significant intellectual and neuro-mental stresses that reach the maximum during the examination sessions. In addition, these stresses, imposed on social, domestic, environmental and other load factors, can lead to various functional and mental disruptions.
Keywords: фізична культура; студенти; рhysical culture; students; кафедра фізичного виховання