Міщенко, Олексій СеменовичОлійник, Світлана Іванівна2023-06-082023-06-082023Міщенко, О. С. Розроблення та впровадження норм виробничих втрат і виходу спирту етилового, у тому числі біоетанолу / О. С. Міщенко, С. І. Олійник // Наукові праці ДНУ «УкрНДІспиртбіопрод»: «Біотехнології продовольчих продуктів: проблеми і перспективи». – 2023. – С. 52–66https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/40752У статті наведено результати досліджень фактичні втрати спирту етилового при виробництві зневодненої спиртовмісної продукції з бражки з застосуванням зневоднення адсорбцією на молекулярних ситах та зневоднення первапорацією на напівпроникливих мембранах. Отримані результати дали змогу встановити гранично допустимі втрати відповідно для установок де застосовували адсорбційне та мембранне зневоднення на рівні 1,9 % та 2,9 % від спирту поданого на установку під час виробництва у весняно-літній (квітень-вересень) період року та 1,7 % і 2,7 % під час виробництва в осінньо-зимовий (жовтень-березень) період року. В процесі виконання роботи було уточнено фактичні втрати спирту етилового при виробництві зневодненої спиртовмісної продукції з бражки з застосуванням зневоднення азеотропною ректифікацією з циклогексаном. На підставі результатів досліджень було встановлено гранично допустимі втрати на рівні 3,0 % від безводного спирту поданого на установку у весняно-літній період року та 2,8 % в осінньо-зимовий період року.otherкафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробстванорми граничнодопустимих втратnorms of maximum permissible lossesнорми виходуoutput standardsрозварюванняboilingоцукренняsugaringбродінняfermentationспирт етиловий ректифікованийrectified ethyl alcoholбіоетанолbioethanolзневоднені спиртовмісні продуктиdehydrated alcoholic productsмембранне зневодненняmembrane dehydrationазеотропна ректифікаціяazeotropic rectificationРозроблення та впровадження норм виробничих втрат і виходу спирту етилового, у тому числі біоетанолуArticle