Визначення швидкості осадження твердих часточок техногенного походження у природних поверхневих водоймах - Ісаєнко, Володимир Миколайович; Маджд, Світлана Михайлівна (My University, 2021)
Розвиток промислового виробництва призвів до того, що адміністративно-територіальний принцип управління поверхневими водними об’єктами не спроможний забезпечити запобігання негативних наслідків техногенного впливу на екологічний стан річкових басейнів України. Це спричинило зниження стійкості поверхневих водних об’єктів до дії техногенних чинників та втрати ними здатності до саморегенерації. Такі річкові екосистеми вже не здатні чинити опір процесам формування техногенних перетворень, оскільки за рахунок зниження інтенсивності механізму біотичної саморегуляції в них втрачено стійкість до дії техногенних чинників і вони потребують втручання людини для забезпечення еколого-збалансованого функціонування в нових техногенно трансформованих умовах. В межах басейнів річок України відбуваються безперервні процеси формування техногенних трансформацій і стан більшості поверхневих водних об’єктів країни не відповідає вимогам діючих санітарно-гігієнічних нормативів, внаслідок чого сучасні гідроекологічні проблеми в Україні набули статусу катастрофічних. Саме тому пріоритетним напрямком державної водоохоронної політики України стало впровадження інтегрованого підходу в систему управління екологічною безпекою поверхневих водних об’єктів за басейновим принципом

The development of industrial production has led to the fact that the administrative-territorial principle of management of surface water bodies will not contribute to the prevention of negative consequences of technogenic influence on the ecological state of river basins of Ukraine. This caused a decrease in the resistance of surface water bodies to the action of man-made factors and their loss of self-regeneration ability. Such river ecosystems are no longer able to resist the processes of formation of man-made transformations, because due to the decrease in the intensity of the mechanism of biotic self-regulation, they have lost their resistance to the action of man-made factors and they need human intervention to ensure ecologically balanced functioning in new man-made transformed conditions. Within the river basins of Ukraine, there are continuous processes of formation of man-made transformations, and the state of most of the country's surface water bodies does not meet the requirements of current sanitary and hygienic standards, as a result of which modern hydro-ecological problems in Ukraine have acquired the status of catastrophic. That is why the priority direction of the state water protection policy of Ukraine has become the introduction of an integrated approach to the management system of environmental safety of surface water bodies according to the basin principle
Keywords: екологічне управління; водні ресурси; environmental management; water resources; кафедра екології та екоменеджменту