Зубченко, Віктор СергійовичБерезовська, Наталія ІванівнаПаляниця, Любов ЯрославівнаКосів, Руслана БогданівнаТкаченко, Любов Володимирівна2015-06-202015-06-202012Вплив дріжджових лізатів на культивування молочнокислих бактерій / В. С. Зубченко, Н. І. Березовська, Л. Я. Паляниця, Р. Б. Косів, Л. В. Ткаченко // Харчова промисловість. – 2012. - № 13. – С. 24-27.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/21284Досліджено процес культивування молочнокислих бактерій у квасному суслі з додаванням дріжджових лізатів. Показано, що використання дріжджових лізатів прискорює даний процес і сприяє збільшенню швидкості нагромадження кислот на ЗО - 32 % у порівнянні з контролем. На основі експериментальних досліджень встановлено, що для культивування молочнокислих бактерій, які використовують у виробництві хлібного квасу, доцільним є додавання до квасного сусла лізатів хлібопекарських і пивних дріжджів у кількості 6 % від об’єму середовища, тому що призводить до підвищення інтенсифікації процесу кислотоутворення. The aim of the research is improvement of cultivation methods pf lactobacillus bacteria by means of addiction of yeasts extract and lysates to nutrient medium. The process of cultivation of berries in rye bread with addition of yeast lysates is investigated. With the help of experimental investigation it is determined that for cultivation of lactobacillus bacteria, which are used in the process of bread kvass manufacturing, the addition of bakery and beer yeast lysates in amount of 6 % of nutrient medium volume is reasonable. It was shown that their use is intensified by this process and conduces to the increase speed of production of acids on 30 - 32 % in comparing to control.uk-UKкафедра фізики та професійної безпекиквасне суслодріжджові лізатимолочнокислі бактеріїкультивуванняcultivationyeast lysateslactobacillus bacteriarye breadВплив дріжджових лізатів на культивування молочнокислих бактерійArticle