Мілетці є науковцями чи філософами? - Кітов, Микола Григорович (My University, 2012)
Історична заслуга мілетців як філософів полягає у тому, що вони, як природознавці, першими усвідомили обмеженість тогочасного наукового пізнання і запропонували принципово новий підхід до вивчення природи: описувати світ не у міфологічних образах, метафорах, а через першооснову. Саме в цьому їх коректно називати філософами. Milesians historical merit as philosophers is that they as naturalists were the first, who understood the limitations of contemporary scientific knowledge and offered a new approach to the study of nature: the world is not described in mythological images, metaphors. They proposed to take into account the fundamental principle. Therein it is correctly to call them philosophers.
Keywords: природознавці; першооснова; наукова парадигма; криза в науці; філософія; матерія; наукове пізнання; naturalists; fundamental principle; scientific paradigm; crisis in science; philosophy; matter; scientific cognition; кафедра гуманітарних дисциплін