Випробування конструкційних матеріалів на кавітаційну стійкість - Тарасенко, Тарас Валерійович; Бадах, Валерій Миколайович; Макаренко, Микола Григорович; Дубковецький, Ігор Володимирович (My University, 2024)
У статті приведено результати експериментальних досліджень кавітаційної ерозії конструкційних матеріалів, що широко застосовуються авіаційних гідравлічних приводах. Визначено вплив насичення робочої рідини повітрям на інтенсивність кавітаційної ерозії конструкційних матеріалів. Запропоновано у якості генератора кавітації при дослідженні кавітаційної стійкості конструкційних матеріалів, використовувати дросельний пристрій, який працює у режимі розвинутої кавітації. Оцінено ефективність дросельних кавітаційних генераторів на основі їх витратно-перепадних характеристик. Визначено інкубаційний період конструкційних матеріалів, які широко використовуються у гідромашинобудуванні та їх кавітаційну стійкість. Досліджено швидкість кавітаційної ерозії від перепаду тиску на дросельному пристрої. Запропоновано підвищувати втомну довговічність конструкційних матеріалів шляхом кавітаційної обробки їх поверхні.

The article presents the results of experimental studies of cavitation erosion of structural materials widely used in aircraft hydraulic drives. The effect of air saturation of the working fluid on the intensity of cavitation erosion of structural materials was determined. It is proposed to use a throttle device that works in the mode of developed cavitation as a cavitation generator when investigating the cavitation resistance of structural materials. The effectiveness of throttle cavitation generators was evaluated based on their flow-difference characteristics. The incubation period of structural materials that are widely used in hydraulic engineering and their cavitation resistance is determined. The speed of cavitation erosion from the pressure drop on the throttle device was studied. It is proposed to increase the fatigue life of structural materials by cavitation treatment of their surface.
Keywords: кафедра процесів і апаратів харчових виробництв; кавітаційна ерозія; колапс каверн; кавітаційні коливання тиску; дросельний пристрій; cavitation erosion; cavern collapse; throttling device; fatigue life