Optimal control of linear dynamic distributed systems under uncertainty - Lobok, Alexey; Goncharenko, Boris; Vikhrova, Larisa (My University, 2017)
Розглянуті задачі синтезу оптимального керування системами, що функціонують в умовах невизначеної інформації й описуються узагальненими рівняннями в частинних похідних параболічного типу. Керування має вигляд зворотного зв'язку від спостережуваних вимірів, для реалізації якого необхідно розв'язати інтегро-диференціальне рівняння типу Ріккаті. Окремо побудовані розподілені та зосереджені граничні регулятори, а також наведено рекурентний алгоритм визначення оптимального керування стосовно зміни числа спостережень. Розроблено алгоритм визначення необхідної кількості точкових регуляторів та їх оптимальне розташування на границі області, при яких критерій якості не перевищує заданого порогового значення. The article considers the problems of synthesis of optimal control systems that operate in conditions of an uncertain information and are described by generalized equations in partial derivatives of parabolic type. Control has the form of feedback from the observed measurements for the implementation of which it is necessary to solve integral-differential equation of Riccati. Separately built distributed and concentrated limiting regulators and are recursive algorithm for determining the optimal control regarding changes in the number of observations. There is an algorithm designed for determining the required number of point regulators and their optimal location on the border of the field in which the quality criterion does not exceed a specified threshold.
Keywords: мінімаксне керування; minimax control; точкові граничні регулятори; point boundary regulators; простори Соболевського; spaces of Sobolewski; нерівність Релея; inequality of Rayleigh; білінійна форма; bilinear form; кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка