Марченко, Олексій ДмитровичСеменова, Олена Іванівна2016-06-172016-06-172016Марченко, О. Д. Вирішення біотехнологічної проблеми утилізації молочної сироватки. Теорія та практика / О. Д. Марченко, О. І. Семенова // Екологія і природокористування в системі оптимізації відносин природи і суспільства : матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції, м. Тернопіль, 24-25 березня 2016. – С. 58-60.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/23621Із збільшенням обсягів переробки молока також зростає проблема переробки вторинного матеріального ресурсу молочної галузі – сироватки. Одним із найперспективніших напрямків вирішення проблеми надлишку молочної сироватки є її біохімічне очищення разом зі стічними водами. Для цього розроблено дві технології очищення «аеробну» і «комплексну анаеробно-аеробну». With increasing volumes of milk processing also increases the problem of secondary material resources dairy industry - whey. One of the most promising solution to the problem of excess whey is its biochemical purification, along with sewage. For this treatment technology developed two "aerobic" and "anaerobic-aerobic complex."uk-UKкафедра екології та екоменеджментумолочна сироваткаХСКметанове зброджуванняаеробна технологія очищенняанаеробно-аеробна технологія очищенняwheyCODmethane fermentationaerobic treatment technologyanaerobic-aerobic treatment technologyВирішення біотехнологічної проблеми утилізації молочної сироватки. Теорія та практикаThesis