Місце екстемпоральних лікарських засобів на основі рослиної сировини в системі цивільної та військової медицини - Майборода, Олена Іванівна; Шматенко, Олександр Петрович; Кучмістова, Олена Федосіївна; Кучмістов, Віктор Олексійович; Приходько, Тетяна Володимирівна (My University, 2018)
Важливим напрямом реалізації концепції персоналізованих ліків є більш широке використання для лікування різних захворювань екстемпоральних ЛЗ (тобто в умовах аптеки) на основі рослинної сировини. Узагальнена авторами інформація щодо наявної в Україні сировинної бази ЛР, характеристики та технологічних аспектів виготовлення 14 видів ЛФ з рослинної сировини сприятиме підвищенню якості лікування в системі охорони здоров‘я. На сучасному етапі ЛЗ на основі рослинної сировини розглядаються як цінний фармакотерапевтичний агент, суттєва складова комплексних превентивних заходів та реабілітаційної терапії в залежності від характеру патології, клінічного ходу захворювання та стадії його розвитку. Проведене дослідження дає підставу для аргументованого подальшого розширення екстемпоральної рецептури, у т.ч. із застосуванням цілющої вітчизняної флори. An important direction of the implementation of the concept of personalized drugs is a wider use for the treatment of various diseases of the drug and drugs based on vegetable raw materials. The information compiled by the authors on the characteristics and technological aspects of the production of 14 types of plant-based medicinal plant forms in Ukraine’s raw material base of medicinal plants will improve the quality of treatment in the health care system. At the present stage, drugs based on plant raw materials are considered as a valuable pharmacotherapeutic agent, an essential component of comprehensive preventive measures and rehabilitation therapy depending on the nature of the pathology, the clinical course of the disease and the stage of its development. The study provides a basis for a reasoned further expansion of the extremal formulation, including with the use of healing domestic flora.
Keywords: екстемпоральні лікарські засоби; рослинна сировина; лікарські форми; еxtemporal drugs; plant raw materials; dosage forms; кафедра харчової хімії