Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівнаПасічний, Василь МиколайовичЮщенко (Гончар), Наталія МихайлівнаЯценко, Ольга ВолодимирівнаБандура (Кузьмик), Ульяна ГеннадіївнаФролова, Наталія ЕпінетівнаМиколів, Іван Михайлович2024-11-082024-11-082022Патент України на винахід № 125303 UA, МПК А23C 15/16 (2006.01). Спосіб виробництва масляної пасти / Кочубей-Литвиненко О. В., Пасічний В. М., Ющенко Н. М., Яценко О. В., Кузьмик У. Г., Фролова Н. Е., Миколів І. М. ; замовник і патентовласник Національний університет харчових технологій. – № a 21906875 ; заявл. 19.06.2019 ; опубл. 16.02.2022, Бюл. №7.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/45496Винахід стосується способу виробництва масляної пасти, який включає отримання високожирних вершків, їх нормалізацію, перетворення високожирних вершків у масло, гомогенізацію, при якому проводять отеплення отриманого вершкового масла шляхом термостатування при температурі 20-24 °C до досягнення температури всередині моноліту вершкового масла 10-12 °C, причому процес приготування стабілізаційної композиції для масляної пасти проводять змішуванням сухих компонентів із попередньо підігрітим до температури 38-42 °C знежиреним молоком або маслянкою, або молочною сироваткою, після чого суміш нагрівають при постійному перемішуванні до температури 78-82 °C, а потім охолоджують до температури 18-22 °C, фільтрують і доохолоджують до температури 10-12 °C, потім проводять внесення стабілізаційної композиції для масляної пасти в отримане вершкове масло, механічну обробку протягом 10-14 хв при температурі 20-24 °C, фасування, термостатування масляної пасти при температурі 0-5 °C протягом 24-72 год.The invention relates to a method of producing butter paste, which includes the preparation of high-fat cream, normalization thereof, conversion of high-fat cream into butter, homogenization, wherein heating of the prepared butter is carried out by thermostating at 20-24 °C until the temperature inside the monolith of butter will be 10-12 ° C. The process of preparation of the stabilizing composition for oil paste is carried out by mixing dry components with preheated to a temperature of 38-42 ° C skim milk or buttermilk or whey, thereafter the mixture is heated with constant stirring to a temperature of 78-82 ° C, and then cooled to a temperature of 18-22 ° C, filtered and cooled to a temperature of 10-12 ° C, then the stabilizing composition for oil paste is added to the prepared butter, mechanical treatment is carried out for 10-14 min at a temperature of 20-24 °C followed by packing , thermostating oil paste at a temperature of 0-5 ° C for 24-72 hours.ukмасляна пастастабілізаційна системасухий концентрат молочного білкасухий концентрат сироваткових білківbutter pastestabilization systemdry milk protein concentratedry whey protein concentrateкафедра технології молока і молочних продуктівкафедра технології м’яса і м’ясних продуктівкафедра технології ресторанної і аюрведичної продукціїкафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектуванняСпосіб виробництва масляної пасти (Патент України на винахід № 125303)Patenthttps://orcid.org/0000-0002-4277-5782https://orcid.org/0000-0003-2617-006Xhttps://orcid.org/0000-0003-0712-448Xhttps://orcid.org/0000-0003-0138-5590https://orcid.org/0000-0001-9661-1540https://orcid.org/0000-0002-9065-7924