Practice of ecological management of waste disposal with elements of printing design - Shtefan, Yevgenii; Seryogin, Oleksandr; Ilienko, Boris; Chornyi, Yuriy (My University, 2022)
Розглянуто проблему захоронення твердих побутових відходів з урахуванням наявності в них включень у вигляді лакофарбових покриттів поліграфічного дизайну. Показано, що їх утилізація, враховуючи, що понад 90 % твердих побутових відходів мають такі включення, потребує обґрунтованих технологічних рішень. Показано, що основною проблемою є утилізація змішаних відходів, до яких належить уся пластикова упаковка з побутових відходів, а також жорсткі та гнучкі вироби з полімерів різних типів та кольорів, які за-звичай створюються з елементами друкованого дизайну. Пропонується використовувати високотемпературні методи утилізації на основі процесів піролізу та газифікації. Такі методи доцільно розглядати в поєднанні з технологіями отримання альтернативних енергоносіїв та отримання на їх основі різних видів речовин та енергії, наприклад, механічної, теплової та електричної. Наведено опис процесів газифікації низько сортового твердого палива за методом термодинамічного моделювання. Показано, що економічна ефективність утилізації відходів суттєво підвищується при поєднанні процесів піролізу та газифікації, коли процеси утилізації відходів піролізної установки та газогенератора об’єднано в один технологічний процес, що дасть можливість довести утилізацію відходів майже до 100 %.

The problem of disposal of municipal solid waste (MSW) is considered, taking into account the presence of inclusions in them in the form of paint and varnish coatings of printing design. It is shown that their disposal, given that more than 90 % of MSW have such inclusions, requires sound technological solutions. It is shown that the main problem is the disposal of “mixed waste”, which covers all plastic packaging waste from household waste and includes rigid and flexible products from various types of polymers and colors, which are usually created with a print design element. It is proposed to use high-temperature disposal methods based on pyrolysis and gasification processes. It is advisable to consider such methods in combination with technologies for obtaining alternative energy carriers and obtaining various types of substances and energy on their basis, for example, mechanical, thermal and electrical. A description of the processes of gasification of lowgrade solid fuels by the method of ther-modynamic modeling is presented. It is shown that the economic efficiency of waste disposal increases significantly when the pyrolysis and gasification processes are combined when the pyrolysis plant and the gas generator waste disposal process are combined into one technological process, which will make it possible to bring the waste utilization to almost 100%.
Keywords: municipal solid waste; тверді побутові відходи; print design elements; елементи поліграфічного дизайну; pyrolysis; піроліз; gasification; газифікація; waste treat-ment; поводження з відходами; thermodynamic modeling; термодинамічне моделювання; combined converter; комбінований конвертер; кафедра електропостачання і енергоменеджменту