Оцінка втрат українського бізнесу внаслідок війни та ключові напрямки відновлення вітчизняної економіки у післявоєнний час - Скопенко, Наталія Степанівна; Євсєєва-Северина, Ірина Василівна; Кириченко, Ольга Миколаївна; Ніколаєнко, Світлана Миколаївна (My University, 2023)
В статті розглянуто наслідки вторгнення Російської Федерації на територію України. Приве-дено суми збитків від знищення нерухомості та інфраструктури, оцінку втрат промисловогосектору внаслідок війни. Представлено перелік підприємств, які зазнали пошкоджень або булизруйновані станом на 1 вересня 2022 року. Акцентовано увагу на збитки завдані земельномуфонду та АПК України. Найбільша частка втрат сільгоспвиробників відбулася через знищеннята пошкодження сільськогосподарської техніки, інфраструктури для зберігання виробленоїсільськогосподарської продукції, знищення та крадіжку готової сільськогосподарської про-дукції. Значним викликом перед підприємствами стало питання логістичного забезпечення,перебудови маршрутів постачання продукції. Великої уваги приділено проблемі здійснення експортної діяльності, адже Україна - значнийекспортер сільськогосподарської продукції. Приведено результати експортної діяльності Ук-раїни та зазначено суттєве скорочення по окремих позиціях, що негативно впливає на еконо-міку країни. Наголошено на скороченні ВВП країни, девальвацію гривні, інфляції. Для запобі-ганню падінню економічних показників, урядом України розроблено "План Відновлення Украї-ни". В рамках плану визначено перелік Національних програм на 10 років для досягнення клю-чових результатів. в різних сферах - зміцнення оборони і безпеки, діджиталізація, розвиток сек-торів економіки з доданою вартістю, енергетична незалежність, зміцнення інституційної спро-можності, поліпшення бізнес-середовища, забезпечення конкурентного доступу до капіталута макрофінансової стабільності, розширення та інтеграція логістики з ЄС, відбудова чистогота захищеного середовища, відновлення та модернізація соціальної інфраструктури та інфра-структури регіонів, модернізація системи охорони здоров'я, розвиток системи освіти, культу-ри та спорту, забезпечення ефективної соціальної політики тощо. Ключовими напрямки, на якихмає зосередитися держава, задля подолання кризи та відновлення економіки після закінченнявійни є: відновлення експорту основних товарів (зернових, руди та металу), захист внутрішнь-ого виробника і протидія імпорту, відновлення інфраструктури, оновлення фінансової систе-ми, розвиток АПК, трансформація ІТ сфери, розвиток ринку праці, забезпечення навчання тавчасної перекваліфікації кадрів, створення нових робочих місць. Всі ці заходи сприятимутьвідновленню країни та поступовому розвитку з метою можливості інтеграції в Європейськийпростір. The article considers the consequences of Russian Federation invasion on territory of Ukraine.The amounts of losses from the destruction of real estate and infrastructure, estimates of losses ofthe industrial sector as a result of the war are given. The list of enterprises that were damaged ordestroyed as of September 1, 2022 is presented. Attention is focused on the damage caused to theland fund and agro-industrial complex of Ukraine. The largest share of losses of agricultural producerswas due to the destruction and damage of agricultural machinery, infrastructure for storage ofagricultural products, destruction and theft of finished agricultural products. A significant challengefor the enterprises was the issue of logistics, restructuring of supply routes.Much attention was paid to the problem of export activities, as Ukraine is significant exporter ofagricultural products. The results of Ukraine's export activity were presented and a significantreduction in certain items was noted, which negatively affects the country's economy. The reductionof the country's GDP, devaluation of the hryvnia, inflation were emphasized. To prevent the declinein economic indicators, the Government of Ukraine has developed the "Recovery Plan of Ukraine".The plan defines a list of National Programs for 10 years to achieve key results in various areas -strengthening defense and security, digitalization, development of value-added sectors of theeconomy, energy independence, strengthening institutional capacity, improving the businessenvironment, ensuring competitive access to capital and macro-financial stability, expansion andintegration of logistics with the EU, restoration of a clean and secure environment, restoration andmodernization of social and regional infrastructure. The key areas that the state should focus on inorder to overcome the crisis and restore the economy after the end of the war are: restoration ofexports of basic goods (grain, ore and metal), protection of domestic producers and counteractionto imports, restoration of infrastructure, renewal of the financial system, development of agriculture,transformation of the IT sector, development of the labor market, ensuring training and timelyretraining of personnel, creation of new jobs. All these measures will contribute to the restoration ofthe country and gradual development for the purpose of integration into the European space.
Keywords: експортна діяльність; воєнний напад; втрати; план відновлення; recovery plan; export activity; military attack; losses; кафедра економіки праці та менеджменту; кафедра обліку і аудиту