Гігієнічні аспекти проектування обладнання для пакування харчових продуктів - Беспалько, Анатолій Петрович (My University, 2014)
Наразі в країнах з достатньо розвиненою пакувальною індустрією, до яких відноситься і Україна, пріоритетним стає прагнення проектування пакувального обладнання для харчових продуктів з високими показниками гігієнічного захисту виробів. Пов'язані з цим питання вирішуються в Україні на державному рівні, що йде в унісон з відповідними постановами Ради Європи. З 1997р. впроваджено Євростандарт EN 1672-2 «Обладнання для харчової промисловості, вимоги безпеки і гігієни. Основні поняття». Серед одинадцяти основних пунктів в ньому зокрема значиться: «Опори валів і ущільнення: підшипники повинні знаходитись по можливості поза продуктовою зоною, щоб уникнути забруднення продукції мастильними матеріалами або елементами їх спрацювання, руйнації і т. п.». Currently, in countries with sufficiently developed packaging industry, which include Ukraine, the priority is the desire to design packaging machinery for foods with high levels of hygienic protection products. Related issues are resolved in Ukraine at the state level that is in tune with the relevant resolutions of the Council of Europe. From 1997. introduced Eurostandard EN 1672-2 «Food industry equipment, safety requirements and hygiene. Concepts. "Among the eleven main points in particular, it says: "Metal shaft, seals, bearings should be located as far as possible out of food-zone, to avoid contamination of products lubricants or elements of their operation, destruction, etc."
Keywords: проектування обладнання; пакування харчових продуктів; гігієнічні аспекти; design of equipment; food packaging; hygienic aspects; кафедра мехатроніки та пакувальної техніки