Нешкідливість сироватки молочної, обробленої електоісковими розрядами, при одно- та багаторазовому введені в шлунок білим щурам - Чернюшок, Ольга Анатоліївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Дашковський, Юрій Олександрович; Киричок, Л. М. (My University, 2012)
Проведено дослідження сироватки молочної, обробленої електроіскровими розрядами на нешкідливість, що є актуальним, враховуючи використання сироватки для виробництва харчових продуктів. Вивчено гостру та підгостру токсичність при одно- та багатократному введенні обробленої сироватки в шлунки білим щурам. Встановлено, що в умовах однократного перорального введення дорослим щурам обох статей в дозах 5,0-15,8 см3/кг не викликає загибелі, не впливає на температуру та фізіологічний приріст маси тіла.

The subject of the research – a safety of the milk whey processed with electric-spark discharge – is an actual topic considering a milk whey usage in the food production. It is studied acute and subacute toxicity while processed milk whey is injected in the stomach of albino rats one or many times. It is determined that one-time parallel injection of the 5,0-15,8 cm3/kg dose for adult rats of both sexes neither bring the death, nor influence the temperature and physiological increase of the body weight.
Keywords: нешкідливість; молочна сироватка; оброблення; електроіскрові розряди; гостра та підгостра токсичність; sefaty; milk whey; processing; electric spark discharge; acute and subacute toxicity; кафедра технології молока і молочних продуктів; кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів