Вплив факторів на формування вартості біткоіну - Шірінян, Лада Василівна; Роганова, Ганна Олександрівна; Шірінян, Арам Сергійович (My University, 2018)
Дослідження базується на гіпотезах стосовно впливу факторів на формування вартості біткойна. Мета статті полягає у науковому пошуку та визначенні факторів, що впливають на вартість біткойна з високим рівнем кореляції. Перелік факторів налічує 33 світових показники, серед яких: інші криптовалюти, фіатні гроші, світові показники фондових ринків, акції потужних світових компаній, ціни на енергоресурси, вартість дорогоцінних металів. У результаті дослідження було відібрано незалежні впливові фактори та побудовано кореляційно-регресійну модель вартості біткойна. Обґрунтовано статистичну значущість: факторів, включених до моделі, кореляційно-регресійного рівняння, що дозволяє моделювати вартість біткойна. Здійснено апробацію запропонованої моделі за фактичними даними виявлених впливових факторів. Перспективами подальших досліджень у цьому напрямі є застосування трендів для незалежних факторів, що мають суттєвий вплив на вартість біткойна з метою моделювання його майбутньої вартості. Окрім виявлених факторів, значущий вплив на вартість біткойна можуть здійснювати: попит і пропозиція, масштабованість мережі біткойна, втручання державних інститутів регулювання, тіньовий ринок обігу грошей, обсяг і характер новин щодо ринку криптовалют. The study is based on hypotheses about the influence of factors on bitcoin value formation. The aim of the article is the scientific inquiry and determination of factors affecting bitcoin value with a high level of correlation. The list of factors includes 33 world indicators, among which there are other cryptocurrencies, fiat money, world indices of stock markets, shares of powerful global companies, prices for energy and precious metals. As a result of the study, in- dependent influential factors are selected and a correlation-regression model of bitcoin value is built. The statistical significance of the factors included in the model and the correlation-regression equation that allows simulating bitcoin value is substantiated. Practical approval of the proposed model using the actual data of the identified influence factors is carried out. Prospects for further research in this direction are based on applying trends as to independent factors that markedly affect the value of a bitcoin in order to model its future value. In addition to the factors identified, a significant influence on bitcoin value can be made by supply and demand, bitcoin scalability, interference of government regulatory institutions, the shadow money market, volume and nature of news in the crypto currency market.
Keywords: криптовалюта; біткойн; біржа; акції; валютна пара; кореляційно- регресійний аналіз; cryptocurrency; bitcoin value; share; currency pair; energy price; metal price; кафедра фінансів