Використання лікарської рослинної сировини при виробництві безглютенових кексів - Стеценко, Наталія Олександрівна (My University, 2024)
Для забезпечення здорового харчування населення необхідна розробка технологій кондитерських виробів із введенням до їх складу джерел функціональних інгредієнтів, які не погіршують органолептичні властивості продукту та одночасно сприяють зниженню його калорійності. Заміна частини рисового борошна на лляне, а також додавання порошку плодів глоду та насіння кунжуту збагачує безглютенові кекси харчовими волокнами, поліненасиченими жирними кислотами, кальцієм та комплексом мікронутрієнтів. При їх споживанні буде забезпечена позитивна дія на стан серцево-судинної, нервової систем, шлунково-кишкового тракту, а також профілактика гіпертонії, інфаркту, інсульту, онкологічних захворювань та передчасного старіння.

To ensure healthy nutrition for the population, it is necessary to develop confectionery technologies with the introduction of sources of functional ingredients into their composition that do not impair the organoleptic properties of the product and at the same time contribute to reducing its calorie content. Replacing part of the rice flour with flax flour, as well as adding hawthorn fruit powder and sesame seeds enriches gluten-free muffins with dietary fiber, polyunsaturated fatty acids, calcium and a complex of micronutrients. Their consumption will provide a positive effect on the state of the cardiovascular, nervous systems, gastrointestinal tract, as well as the prevention of hypertension, heart attack, stroke, cancer and premature aging.
Keywords: лікарська рослинна сировина; плоди глоду; кекси; безглютенове харчування; целіакія; лляне борошно; оздоровчий харчовий продукт; medicinal plant raw materials; hawthorn fruits; muffins; gluten-free diet; celiac disease; flaxseed flour; health food product; кафедра технології оздоровчих продуктів