Державна підтримка інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості в умовах військового стану - Гривківська, Оксана Василівна; Горінний, Михайло Леонідович (My University, 2024)
У статті визначено, що успіх в інноваційній діяльності країни, як свідчить європейський приклад, досягається за умови інтеграції (тобто об’єднання) державних інтересів, бізнес-структур, наукових навчальних закладів та професійних. Держава та бізнес мають бути замовниками, споживачами та співінвесторами інноваційного продукту. Обгрунтовано, що умови військового стану можуть негативно впливати на інноваційну діяльність підприємств харчової промисловості через різні фактори, такі як зниження попиту на продукцію, зменшення виробництва, зміна пріоритетів держави тощо. Виявлено основні виклики, з якими стикаються підприємства харчової промисловості в умовах військового стану, зокрема: зниження попиту (військові дії на території України призвели до зменшення споживчої активності населення, утворення численної кількості тимчасово переміщених осіб, економічної нестабільності.

Success in the innovative activity of the country, as evidenced by the European example, is achieved under the condition of integration (i.e. unification) of state interests, business structures, scientific educational institutions and professional ones. The state and business should be customers, consumers and co-investors of innovative development. It has been proven that the conditions of martial law can negatively affect the innovative activity of food industry enterprises due to various factors, such as a decrease in demand for products, a decrease in production, a change in state priorities, etc. The main challenges faced by food industry enterprises in the conditions of martial law are substantiated, in particular: decrease in demand: War leads to a decrease in consumer activity and economic instability, which can affect the demand for goods and services. Lower profits could lead to lower employment and downsizing.
Keywords: кафедра економіки і права; бізнес; інновації (харчова промисловість); державна підтримка; business; innovation