Використання фізико-хімічного аналізу в поєднанні з хемометричним методом обробки даних для якісної оцінки різних видів молока - Суходольська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Маринін, Андрій Іванович; Іщенко, Микола Володимирович (My University, 2017)
У статті оцінено можливість поєднання ультразвукового методу аналізу молока з хемометричними методами з подальшим їх застосуванням для класифікації молочних продуктів. Проведено валідацію методики визначення показників якості молока з використанням ультразвукового аналізатора молока "Екомілк-Бонд". Встановлено, що прецизійність визначення показників якості молока цим методом є достатньою для вирішення поставлених завдань. The article provides the analysis of the main kinds of milk falsification and the methods for their determining. The assessment of possibility to combine ultrasound method of analysis with chemometric methods with their further use for dairy products classification is characterized. The validation of the method for determining the milk quality indicators using the ultrasound milk analyzer "Ecomilk- Bond" was carried out. The application of the method of principal components for processing an array of the obtained data made it possible to carry out a partial clustering of milk samples. According to the gained results, combination of ultrasound method of milk analysis with other instrumental methods and the use of chemometric procedures to develop simple and cheap way to the determine the adulteration are envisaged in further research.
Keywords: молоко; ультразвуковий аналіз; метод головних компонент; валідація; milk; ultrasound analysis; principal component; analysis; validation; кафедра харчової хімії; кафедра технології молока і молочних продуктів; кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування