Потенційні ад’ютанти та їх системи для створення новітніх вакцин - Белемець, Тетяна Олександрівна; Красінько, Вікторія Олегівна; Удимович, Віктор Миколайович; Чегринець, Анна Ігорівна (My University, 2024)
У статті узагальнено сучасні підходи до застосування ад’ювантів та їх систем доставки у створенні нових вакцин. Розглянуто механізми імуномодуляції та властивості традиційних і перспективних ад’ювантів, зокрема полімерних, ліпідних і наноструктурованих платформ. Наведено порівняльний аналіз їх ефективності та безпеки. Запропоновано сучасні біотехнологічні підходи до одержання ад’ювантних систем. The article summarizes modern approaches to the use of adjuvants and delivery systems in the development of novel vaccines. Mechanisms of immunomodulation and properties of traditional and advanced adjuvants, including polymeric, lipid, and nanostructured platforms, are reviewed. A comparative analysis of their efficacy and safety is provided. Modern biotechnological approaches to obtaining adjuvant systems are proposed.
Keywords: кафедра біотехнології і мікробіології; ринок вакцин; вакцина; ад'ювант; імунобіологічні препарати; імунопотенціюючі агенти; biotechnology; vaccine market; adjuvant; immunobiological drugs; immunopotentiating agents