Мороз, Анастасія ОлександрівнаЄвчук, Яна ВалеріївнаШутюк, Віталій Володимирович2023-11-172023-11-172023Мороз, А. О. Експериментальне дослідження сушіння соку шовковиці чорної для отримання натурального харчового барвника / А. О. Мороз, Я. В., Євчук, В. В. Шутюк // Тренди Lean-виробництва та пакування харчової продукції : матеріали 12-ї Міжнародної спеціалізованої науково-практичної конференції, 20 вересня 2023 р., м. Київ. – Київ : НУХТ, 2023. – С. 148-150https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/41549Плоди чорної шовковиці Morus nigra сорту «Українська 107» являється перспективною сировиною для виробництва натуральних харчових барвників. Дослідження сушіння соку шовковиці чорної в лабораторних умовах при різних теипературах і тиску під час сушіння, концентрації наповнювача (декстрин кукурудзяного) показали такі результати: вища температура сушіння характеризується зменшенням часу зневоднення, зменшенням насипної щільності та масової частки вологи в порошку; підвищення концентрації наповнювача сприяє збільшенню швидкості сушіння, зниженню об’ємної щільності та вмісту вологи. The fruits of the black mulberry Morus nigra variety "Ukrainian 107" are a promising raw material for the production of natural food dyes. Research on the drying of black mulberry juice in laboratory conditions at different temperatures and pressure during drying, the concentration of the filler (corn dextrin) showed the following results: a higher drying temperature is characterized by a decrease in dehydration time, a decrease in bulk density and mass fraction of moisture in the powder; increasing the concentration of the filler helps to increase the drying speed, decrease the bulk density and moisture content.шовковиця чорнасіксушіннянатуральні харчові барвникикафедра технології консервуванняblack mulberryjuicedryingnatural food dyesЕкспериментальне дослідження сушіння соку шовковиці чорної для отримання натурального харчового барвникаThesis