Анастас Мікоян і радянські харчові бренди - Береговий, Сергій Ігорович (My University, 2014)
Анастас Мікоян ( 1895-1978 ) займав ключові пости в харчопромі СРСР з середини 20-х до кінця 30-х рр. і був саме тією людиною, в особі якої поєднувались талант організатора і реформатора галузі та номенклатурного чиновника, творця радянських кулінарних міфів. Мікоян одна з найбільш суперечливих водночас цікавих постатей радянської історії, яка зуміла втриматися у вищій більшовицькій еліті від Леніна до Брежнєва. Як тоді казали «от Ильича до Ильича без инфаркта и паралича». Визначення міри моральної відповідальності Мікояна за політичні рішення, що приймались в сталінську епоху сьогодні цілком доречно залишити науковцям. Наголосимо лише на тому, що на довгому кар'єрному шляху Мікоян займав найвищі державні посади, був талановитим адміністратором, здатним грамотно структурувати і піднести до сучасного рівня ввірені йому підрозділи[1,4].Анастас Микоян (1895-1978) занимал ключевые посты в пищепрома СССР с середины 20-х до конца 30-х гг. И был именно тем человеком, в лице которой сочетались талант организатора и реформатора отрасли и номенклатурного чиновника, создателя советских кулинарных мифов. Микоян одна из наиболее противоречивых одновременно интересных фигур советской истории, которая сумела удержаться в высшей большевистской элите от Ленина до Брежнева. Как тогда говорили «вот Ильича к Ильича без инфаркта и паралича». Определение степени моральной ответственности Микояна за политические решения, которые принимались в сталинскую эпоху сегодня вполне уместно оставить ученым. Отметим лишь то, что на длинном карьерном пути Микоян занимал высшие государственные должности, был талантливым администратором, способным грамотно структурировать и преподнести современному уровню вверенные ему подразделения [1,4].Anastas Mikoyan (1895-1978) he held key positions in harchopromi Soviet Union since the mid 20's to late 30's. Was just the man in the person whose combined talent organizer and reformer industry and official nomenclature, the creator of the Soviet culinary myths. Mikoyan one of the most controversial yet interesting figures of Soviet history that managed to stay in the top Bolshevik elite from Lenin to Brezhnev. As they said "here Ylycha to Ylycha without ynfarkta and paralysis." Determination of the Mikoyan moral responsibility for political decisions that were taken in the Stalin era today, it is appropriate to leave the scientists. We emphasize only that on a long career Mikoyan held the highest public office was a talented administrator, able to correctly structure and bring up to date the assigned units [1,4].
Keywords: кулінарні міфи; ринкова конкуренція; радянські харчові бренди; culinary myths; market competition; soviet food brands; кафедра гуманітарних дисциплін